Πανεπιστήμιο Θεσσαλιας Πανεπιστήμιο Θεσσαλιας
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων
Περισότερα για το SVG
Τα αρχικά SVG προέρχονται από τις λέξεις Scalar Vector Graphics. Είναι μία ειδική γλώσσα για προγραμματισμό 2-διάστατων γραφικών βασισμένη στα διανυσματικά σχήματα, κείμενο κλπ. Είναι βασισμένη στη μορφή αρχείων XML. Τα αρχεία κώδικα SVG είναι συνήθως μικρά και παρέχουν (προβάλουν) υψηλής ποιότητας γραφικά τόσο σε ιστοσελίδες όσο και σε εκτυπώσεις αλλά και σε περιορισμένων δυνατοτήτων μικροσυσκευές (πχ οθόνες κινητών τηλεφώνων). Επιπλέον η SVG υποστηρίζει συνδιαστική χρήση και άλλων γλωσσών προγραμματισμού καθώς και κινούμενα γραφικά και γι αυτό είναι ιδανική για την παρουσίαση διαδραστικών γραφικών και γραφικών καθοριζόμενων από δεδομένα (data-driven graphics).
Η SVG δημιουργήθηκε από την Adobe, την παγκοσμίως γνωστή εταιρεία παραγωγής λογισμικού. Κορυφαία προιόντα και τεχνολογίες της ίδιας εταιρίας είναι το Photoshop, η μορφή αρχείων PDF, το Flash, το DreamWeaver, το Coldfusion κλπ. Εκτοτε η Adobe έθεσε την SVG στη διάθεση του W3 Consortium (www.w3c.org) στις προσπάθειες του οποίου για παραπέρα ανάπτυξη του SVG έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής λογισμικού όπως η Microsoft, IBM, HP, Sun Microsystems, Adobe, Apple, Ericsson, Nokia, Canon, Corel, Kodak, Sharp και Agfa.
Για να μπορεί ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων (browser) πχ Internet Explorer, Mozilla FireFox, Opera κλπ να παρουσιάσει γραφικά που έχουν δημιουργηθεί με SVG θα πρέπει να εγκατασταθεί το σχετικό πρόγραμμα (plug-in) ανάγνωσης SVG γραφικών (SVG Viewer) το οποίο διανέμεται δωρεάν από την Adobe. Το μέγεθος του SVG Viewer είναι μικρό, το κατέβασμα στον υπολογιστή σας από το site της Adobe διαρκεί ελάχιστα και η εγκατάστασή του υπόθεση ελάχιστων δευτερολέπτων.

Ελέγξτε αν έχετε το SVG
Οδηγίες εγκατάστασης
Σελίδα για λήψη του SVG

 
::  Προστασία προσωπικών δεδομένων  ::