Πανεπιστήμιο Θεσσαλιας Πανεπιστήμιο Θεσσαλιας
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων
Για το έργο - Συντελεστές του έργου

Στην δημιουργία του δικτυακού τόπου e-DEMOGRAPHY.gr συμμετείχαν οι: Βύρων Κοτζαμάνης, Δημήτριος Σταθάκης, Τίνα Κακλαμάνη, Ελευθερία Ανδρουλάκη, Μιχάλης Αγοραστάκης, Κάκια Σοφιανοπούλου, Γεώργιος Κουκλάκης, Αβραάμ Πηλείδης και Αναστάσιος Χατζηκρυστάλλης. Μετα το 2008 ην επικαιροποίηση και ανάπτυξή του γίνεται από τους: Βύρωνα Κοτζαμάνη, Κάκια Σοφιανοπούλου και Αναστάσιο Χατζηκρυστάλλη.

Βύρων Ν. Κοτζαμάνης
Ο κ. Κοτζαμάνης είναι Δρ Ανθρωπιστικών Επιστημών (Docteur es Lettres et Sciences Humaines-Univ. Paris X).
Ηταν ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών από το 1983 έως το 1996 και μέλος του ΔΣ του από το 1987 έως το 1988 και από το 1990 έως το 1991.
Από το 1989 έως το 1995 ήταν εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εν συνεχεία αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο Τμήμα από το 1996 έως το 2000 και καθηγητής από το 2000 έως σήμερα.
Είναι επισκέπτης - συνεργαζόμενος ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφίας της Γαλλίας, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 1998 έως σήμερα. Ηταν διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Απρίλιο του 2004 και είναι διευθυντής του ελληνο-γαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) "Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές" από το 2005 έως σήμερα και συντονιστής του ελληνογαλλικού δικτύου των κοινών ΠΜΣ από το 2007 έως σήμερα.
Chevalier de Palmes Academiques της Γαλλικής Κυβέρνησης το 2005, και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων από το 2001 έως το 2004 και επίτιμος Πρόεδρός της από το 2005. Από το 1998 έως το 2006 ήταν συντονιστής του δικτύου συνεργαζόμενων ερευνητών "Demobalk" και εν συνεχεία Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk από το 2007 έως σήμερα.
Μέλος Διεθνών Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων - Παρατηρητών στις απογραφές πληθυσμού των πρώην ανατολικών χωρών, εμπειρογνώμων της Ευρωπαικής Ένωσης (σύμβουλος στο πλαίσιο της Τεχνικής Βοήθειας για την αναδιοργάνωση των Στατιστικών Υπηρεσιών των βαλκανικών χωρών).
Είναι επιστημονικός υπεύθυνος πλήθους ερευνών χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και διεθνείς φορείς, διοργανωτής ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, εκδότης των "Discussion Papers" του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων και των "Balkan Demographic Papers" της Διεθνούς Ένωσης Demo-Balk,
Ο κ. Κοτζαμάνης είναι συγγραφέας ή επιμελητής βιβλίων για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και δεκάδων ανακοινώσεων, άρθρων και κειμένων σε συλλογικούς τόμους που πραγματεύονται θέματα δημογραφικής πολιτικής, μετανάστευσης, γονιμότητας - γαμηλιότητας (ως και τις χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών φαινόμενων) τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες βαλκανικές χώρες.
Το πλήρες βιογραφικό του κ. Κοτζαμάνη μπορείτε να το δείτε εδώ.
Δημήτριος Ν. Σταθάκης
Ο κ. Σταθάκης είναι Δρ. μηχανικός χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και MSc σε συστήματα γεωδαιτικών και γεωγραφικών πληροφοριών του University College London. Είναι απόφοιτος (1994) του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Από το 2004 ως το 2008 διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στην Ispra της Ιταλίας. Η έρευνα του εκεί αφορούσε συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών και τηλεπισκόπηση και πραγματοποιήθηκε στο in για την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη (IPSC).
Έχει επίσης ασχοληθεί εκτεταμένα με την έρευνα που στρέφεται γύρω από την υπολογιστική νοημοσύνη, τη συνέργεια δηλαδή νευρωνικών δικτύων, ασαφών συνόλων και γενετικών αλγόριθμων.
Έχει δημοσιεύσει 9 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κρίση. Είναι κριτής σε 7 διεθνή περιοδικά με υψηλή απήχηση. Είναι μέλος σε αρκετούς επαγγελματικούς συλλόγους σχετικά με χωροταξία, πολεοδομία και συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS).
Επί του παρόντος ειναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το πλήρες βιογραφικό του κ. Σταθάκη μπορείτε να το δείτε εδώ.
Τίνα Κακλαμάνη
Η κα Κακλαμάνη είναι Δρ. Κοινωνιολογίας - Δημογραφίας και λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο αντικείμενο «Κοινωνική Στατιστική και Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας».
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι Σχέσεις μακράς διάρκειας (σχέσεις συγγένειας, φιλίας, εργασίας) η αγορά εργασίας και η μετανάστευση, η γήρανση και η μετανάστευση, ζητήματα διατροφικών συνηθειών στην Ελλάδα (κοινωνιολογική και δημογραφική προσέγγιση).
Έχει δημοσιεύσει 10 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια σε θεματικές σχετικές με κοινωνική και ιατρική δημογραφία.
Από το 2001 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα που εκπονήθηκαν από αυτό.
Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλές μελέτες εφαρμογής με θέματα σχετικά με διεθνείς μεταναστεύσεις, άτυπος τομέας, στατιστικές γεωργίας, κ.λπ.: Τοπικές μελέτες ανάπτυξης για τις αστικές, ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές. Μελέτες σχετικά με την ανάπτυξη ημι-αστικού και των αστικών περιοχών με τα ειδικά κοινωνικά προβλήματα. Εξειδίκευση στην εφαρμογή των δεικτών που μετρούν το εισοδηματικό επίπεδο και την φτώχεια (δημογραφικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί δείκτες). Μελέτες αξιολόγησης σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις εφαρμοζόμενων μέτρων και προγραμμάτων. Μελέτες σχετικά με τις ομάδες πληθυσμών που παρουσιάζουν τις δυσκολίες κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Ελευθερία Ανδρουλάκη
Η κα Ανδρουλάκη σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου αποφοίτησε το 1995. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές ήταν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων πάνω στην «Ολοκληρωμένη Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη». Από το Μάιο του 2007 είναι Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο της Χωρικής Δημογραφίας με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Οι χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα».
Εργάζεται από το 2000 ως δημόσιος υπάλληλος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, και Αττικής έχοντας συμμετάσχει σε επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής έργων αλλά και στην χρηματοοικονομική παρακολούθηση δημοσίων έργων και μελετών, ιδιαίτερα των προγραμμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΕΠΤΑ» και «ΘΗΣΕΑΣ».
Έχοντας ερευνητική εμπειρία από το 1994 με αρκετές εισηγήσεις σε συνέδρια και δημοσιεύσεις συνεργάζεται τακτικά με το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων τόσο σε επιστημονικά έργα όσο σε πλαίσιο διδασκαλίας.
Παρακολουθεί συστηματικά τα τεκταινόμενα στο γνωστικό πεδίο που ενεργοποιείται ενώ ταυτόχρονα καταρτίζεται τακτικά σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων της με έμφαση στη χωρική γεωγραφία.
Μιχάλης Ν. Αγοραστάκης
Ο κ. Αγοραστάκης είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ), Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) και MSc στην Περιβαλλοντική Διαχείριση (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην περιβαλλοντική διαχείριση με έμφαση στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), Τηλεπισκόπιση και Στατιστική (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων).
Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (2002). Από το 2004 έως και σήμερα διατελεί ερευνητής στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του τμήματος με κύριες δραστηριότητες την εκπόνηση και διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.
Από το 2006, διατελεί βοηθός διδασκαλίας στα μαθήματα της Δημογραφίας, των Μεθόδων Κοινωνικής Έρευνας, και της Ανάλυσης Δεδομένων στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο μάθημα Επεξεργασία δεδομένων & Έρευνες Πεδίου του κοινού ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών PODEPRO.
Τα επιστημονικά – ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Χωρική Δημογραφία με έμφαση στις χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών φαινομένων και ιδιαίτερα στη μετανάστευση, καθώς και στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και στην Ανάλυση Δεδομένων.
Το πλήρες βιογραφικό του κ. Αγοραστάκη μπορείτε να το δείτε εδώ.
Κάκια Σοφιανοπούλου
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Χωροταξία, Πολεοδομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη, από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και απόφοιτος του ιδίου τμήματος (2001).
Από το 2003 έως και το 2006 διατέλεσε ερευνήτρια στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων με κύριες δραστηριότητες την εκπόνηση και διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και από το 2007 εργάζεται με σχέση ΙΔΑΧ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΕΔΚΑ συνεχίζοντας τις ερευνητικές δραστηριότητές της.
Τα επιστημονικά – ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην δημογραφία, με έμφαση στις χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών φαινομένων και ιδιαίτερα στη γονιμότητα – γεννητικότητα και τις πληθυσμιακές δομές.
Το πλήρες βιογραφικό της κας Σοφιανοπούλου μπορείτε να το δείτε εδώ.
Γεώργιος Κουκλάκης
Ο κ. Κουκλάκης είναι Μηχανικός Πληροφορικής απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας με Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Υπολογιστική Γλωσσολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλοσοφική / Γλωσσολογία, ΕΜΠ Αθηνών & Ι.Ε.Λ.).
Γνώσεις αγγλικών σε επίπεδο Lower με επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία από το 1994. Εκπαιδευτικός δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σύμβουλος στο τμήμα έρευνας σε θέματα τηλεθέασης στον Alpha από το 2003 έως 2007 υποστήριξη στην υποδοχή διαφήμισης στο John Greek και στον Sport Time. Από το 1997 έως το 2004 Υπεύθυνος του τμήματος έρευνας Ομίλου Alpha. Από το 1992 έως το 1997 στην CARAT HELLAS S.A ως Αναλυτής Προγραμματιστής & στέλεχος στο τμήμα έρευνας ΜΜΕ.
Με ερευνητική εμπειρία 2007, 2005 συμμετοχή ως ομιλητής για το διεθνές συνέδριο υπολογιστικής γλωσσολογίας "Corpus Linguistics" Birmingham. Το 2005 συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα "Πυθαγόρας" και στο ερευνητικό πρόγραμμα "Πανδώρα".
Αβραάμ Πηλείδης
Ο κ. Πηλείδης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών στη Χαρτογραφική Παραγωγή και Γεωγραφική Ανάλυση του Χώρου, και στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Αποφοίτησε το 2003 από το Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και στη συνέχεια παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, αποκτώντας το 2005, το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Το ίδιο έτος έγινε δεκτός στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Τεχνικές και Μέθοδοι στην Ανάλυση, Σχεδιασμό και Διαχείριση του Χώρου" του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποκτώντας το 2006 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χαρτογραφική Παραγωγή και Γεωγραφική Ανάλυση του Χώρου.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Βόλο εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πληθώρα ερευνητικών Προγραμμάτων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρώπης (EUROSTAT), της Παγκόσμιας Τράπεζας (WORLD BANK) και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Αναστάσιος Ν. Χατζηκρυστάλλης
Ο κ. Χατζηκρυστάλλης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 1991 έως σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας προγραμματιστής υπολογιστών. Εχει διδάξει 5.000 ώρες χειρισμό και προγραμματισμό υπολογιστών συνεργαζόμενος με το ΕΛΚΕΠΑ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το ΤΕΕ Μαγνησίας, την ΝΕΛΕ Μαγνησίας, την ΑΝΚΑ ΑΕ κλπ καθώς στα κρατικά ΙΕΚ Βόλου.
Εργάστηκε ως αναλυτής - προγραμματιστής εφαρμογών στην εταιρία παραγωγής λογισμικού Dimension-5 από το 1992 έως το 1993, και ως υπεύθυνος μηχανογράφησης του Κέντρου Επαγγ. Κατάρτισης και Ερευνών Νομαρχιακής Αυτοδ. Μαγνησίας από το 1995 έως το 1996. Το 1996 υλοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετάδοση στο Internet σε πραγματικό χρόνο αποτελεσμάτων βουλευτικών εκλογών κάτι που επανέλαβε και το 1998 για τις εκλογές της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το 1997 έως το 2000 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως προγραμματιστής εφαρμογών Internet.
Από το 2001 έως το 2003 εργάστηκε στην Αθήνα ως Internet project manager για όμιλο τηλεπικοινωνιών υλοποιώντας σύνθετα έργα που απαιτούσαν συνδιασμό τεχνολογιών Internet, κινητής τηλεφωνίας, σταθερής τηλεφωνίας (IVR) και call-centers. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας του συμμετείχε στη σχεδίαση του έργου των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ, έργο ΑΡΙΑΔΝΗ), κατακσέυασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα πρώτα MMS για κινητά τρίτης γενεάς (3G) (έκθεση InfoCom) και κατασκεύασε και συντηρούσε πολλά web-sites του ομίλου μεταξύ αυτών και μεγάλο, γνωστό, εμπορικό site πολύ υψηλής επισκεψιμότητας που επανειλημένα επιλέχθηκε για τις διαφημιστικές καμπάνιες εταιριών όπως Coca-Cola, ΔΕΛΤΑ κλπ.
Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πολλά web sites για εταιρίες και φορείς της Αττικής και της Μαγνησίας όπως για τον Ομιλο της Yioula ΑΕ, τον Σύνδεσμο Υαλουργικών Βιομηχανιών, το Λιμάνι του Βόλου, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το ΚΕΚΑΝΑΜ ΑΕ, την ΕΒΕΤΑΜ AE, το Γραφείο Διασύνδεσης και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Παν. Θεσσαλίας, το Πανεπιστημιακό Κέντρο για την Ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης (SEED), την VFA ΕΠΕ, την ΕυρωΕπισκευαστική ΕΠΕ, την Τουριστική Εκδοτική ΕΠΕ κλπ.
Έχει κατασκευάσει Extranets α) για πολυεθνική εταιρεία πετρελαιοειδών για λήψη παραγγελιών από τα πρατήρια καυσίμων της, β) για την μεγαλύτερη ελεγκτική εταιρία της Ελλάδας για ροή πληροφοριών και αλληλο-ενημέρωση των 850 συνεργατών της και γ) για εταιρία γραφιστικών τεχνών για on-line ενημέρωση των πελατών της για την υλοποίηση των έργων τους.
Εχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και είναι συγγραφέας ενός βιβλίου και πολλών σημειώσεων για διάφορα θέματα προγραμματισμού και χειρισμού υπολογιστών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέρντα είναι η ανάλυση και σχεδίαση βάσεων δεδομένων, ο προγραμματισμός RIA εφαρμογών για το Internet και την κινητή τηλεφωνία, ο συνδιασμός τεχνολογιών Internet με GIS και η γενικώτερη σύγκλιση τεχνολογιών Internet, κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου και τηλεόρασης.
Το πλήρες βιογραφικό του κ. Χατζηκρυστάλλη μπορείτε να το δείτε εδώ.

 
::  Προστασία προσωπικών δεδομένων  ::